Calvijn Cantate 

Calvijn Cantate

Bestel nummer: SSM050-02-57
Product: Bladmuziek, Boekje 57 pagina's
Verschenen in magazine nr.: 53
Auteur(s): F. Oosterwijk / J. van der Kooy
Thema: tgv. Calvijn 500e geboortedag
Stemmen: Bas-Bariton/SATB
Geschikt voor: Adult Choir
Moeilijkheidsgraad: Moderatley difficult
Bladmuziek: Vocals, Organ I, Organ II
Bijzonderheden: Duration: 28-32 minuten
Copyright: 2008 Small Stone Media, Holland t/a Living Water Music
Fokkelien Oosterwijk, predikant van de Westerkerk in Amsterdam en Jos van der Kooy, cantor-organist van dezelfde kerk schreven de Calvijn Cantate in het kader van de herdenking 500e geboortedag van Johannes Calvijn. De cantate werd voor het eerst uitgevoerd op zondag 18 januari 2009 tijdens een cantatedienst in de Westerkerk. Deze dienst vormde de afsluiting van de Nationale Calvijnweek die werd georganiseerd door de Vrije Universiteit te Amsterdam. De Vrije Universiteit verleende opdracht voor het schrijven van de Calvijn Cantate. De bezetting is bas-bariton, vierstemmig gemengd koor en één, mogelijk twee orgels. Desgewenst kan de gemeente of het publiek aan de uitvoering deelnemen door op de aangegeven plaatsen de psalmen mee te zingen. De cantate duurt 28 tot 32 minuten.




Een dialoog tussen verleden en heden is het uitgangspunt van de cantate. De dialoog wordt gevoerd door Calvijn, gezongen door de basbariton, het koor en de gemeente. Vanuit het perspectief van de 21e eeuw stelt het koor kritische vragen aan Calvijn. Koor, gemeente en uiteindelijk ook Calvijn zelf zingen psalmen uit het Geneefs Psalter, dat in opdracht van Calvijn werd gemaakt. Fokkelien Oosterwijk koos voor de berijming van 1968 die opgenomen is in het Liedboek voor de Kerken. De psalmmelodieën dragen bouwstenen aan voor de solopartij van Calvijn en voor de koorgedeelten. Een paar zettingen van psalmen volgen die van Claude Goudimel op de voet. Geneefse melodieën zijn echter ook geschikt als uitgangspunt voor muziek in een eigentijds klankidioom. De muziek schakelt van heden naar verleden - en weer terug. Illustratie van de tekst is daarbij het uitgangspunt.

Bij de uitvoeringen in de Westerkerk werd de orgelpartij verdeeld over twee orgels. De orgelpartij kan ook op een enkel orgel worden uitgevoerd. Dat orgel moet over tenminste twee klavieren beschikken. Een zestien voet register op het pedaal is gewenst. Wat betreft de bezetting is nog op te merken dat de koorpartij binnen het bereik ligt van een goed geleid amateurkoor. De solist, organist(en) en dirigent moeten bij voorkeur professionele musici zijn om tot een goed resultaat te komen. Bij de uitvoering in de Westerkerk in Amsterdam heeft solist Wout Oosterkamp op verschillende plaatsen in de kerk gestaan. Deel C zong hij zo vanuit het gewelf, deel F bij het hoofdorgel. Deel I begon hij achterin de kerk. Vervolgens liep hij tijdens de maten 317, 318 en 319 naar het koor. De maten 320 tot en met 368 zong hij vlak bij het koor. Bij deel M begon hij voor de kansel, de maten 475 tot en met 488 zong hij vanaf de kansel – Calvijn spreekt de gemeente daar immers vermanend toe. Lopend zong hij vervolgens de maten tot en met 501. Vanaf maat 501 zong hij bij het koor. Andere oplossingen zijn mogelijk, al naar gelang de inrichting van de kerk en de akoestische mogelijkheden van het gebouw. Belangrijk is dat de afstand in het begin maximaal is en dat die afstand in de loop van het stuk overbrugd wordt. Een uitvoering zonder ruimtelijke effecten is uiteraard ook mogelijk.

De tempoaanduidingen en dynamische tekens zijn te beschouwen als een globale indicatie. Levendigheid , gepaard aan vrijheid komt de uitvoering ten goede.

De volgende psalmen komen in de cantate voor: psalm 8, alle verzen, psalm 19, verzen 1, 3, 5 en 6, psalm 61, alle verzen en psalm 150, alle verzen. De harmonisaties van psalm 19, verzen 5 en 6, en van psalm 61, vers 4, zijn grotendeels of geheel ontleend aan die van Claude Goudimel.
Prijs: €9,50

Kies product
Download zichtexemplaar
Voeg aan wenslijst toe

Beoordeel dit lied





Hoeveel sterren geeft u dit lied?


Stem!


Andere muziekliefhebbers bekeken ook