Gratis Warming Ups!

Wilco Kloosterman is dirigent van o.a. 'The Young Christian Singers', Gospelkoor Signalen en 'All for One', het Multicultural Gospel Choir uit Leeuwarden. Wilco maakt exclusief voor Koormuziek.NL de 'Warming Ups'.

Warming Ups zijn superleuke opwarmers voor een koorrepetitei of uitvoering. Je mag deze Warming Ups downloaden en met je koor gebruiken. Gratis!

Warming Up_Gospel Warming Up
Warming Up_1667.01_Wade in the water
Warming Up_1533.01_Mary, where is your baby
Warming Up_1540.01_O come, all ye faithful
Warming Up_1488.02_Avondmaal
Warming Up_1482.02_Regeer in mij
Warming Up Algemeen
Warming Up_1610.01_Hope is born in Bethlehem
Warming Up_Algemeen-2


Haal meer uit de Warming Ups!

De Warming Ups die Koormuziek.NL als extra service aanbiedt zijn geschreven naar aanleiding van bepaalde songs uit het magazine. Ze behandelen een specifiek aspect van de betreffende song met als doel het inzingen en het werken aan een (nieuwe) song te combineren. Efficiënt inzingen dus! Maar ze zijn natuurlijk ook prima te gebruiken als inzinger aan het begin van de repetitie zonder ze te koppelen aan een song.Hieronder volgen een aantal tips waarmee je nog meer uit deze Warming Ups haalt:

Combo: de meeste oefeningen zijn voorzien van akkoordsymbolen zodat de instrumentalisten mee kunnen spelen. Laat ze niet wachten aan het begin van de repetitie maar betrek ze bij de warming up van het koor.

Stijlen: de oefeningen zijn geschreven in de stijl van het nummer waar ze bij horen.
Maar een oefening geschreven in swing-stijl is ook prima uit te voeren in een straight pop-stijl en andersom. Zo leren koor en combo de verschillende stijlen kennen en de daarbij horende timing.
Je kunt hier eindeloos mee variëren en experimenteren. Hetzelfde geldt voor de tempi.

Klinkers: Varieer met de klinkers, zo behandel je het hele klank-spectrum van het koor.
Moduleren: Sommige oefeningen lenen zich goed om steeds ‘een halfje hoger’ te gaan. Laat de pianist aan het einde van de oefening het dominantakkoord voor de volgende toonsoort spelen en je zult zien dat het koor automatisch een halfje hoger gaat zingen.
Voorbeeld: de oefening staat in C, speel aan het einde van de oefening het dominantakkoord voor C# (=G#7). Transponeer vervolgens de hele oefening een halfje hoger.
Timing: in alle oefeningen speelt timing een erg belangrijke rol. Laat de koorleden handclaps of fingersnaps doen tijdens het zingen zodat ze de timing voelen.

Succes en vooral veel plezier met de Warming Ups!
Wilco Kloosterman